Οι κύριοι τύποι αναλύσεων για θηλώματα, χαρακτηριστικά της συλλογής τους

Ο ιός των θηλωμάτων ή HPV είναι ένας μικροοργανισμός που έχει δεκάδες υποείδη. Ανάλογα με το στέλεχος του ιού που έχει ένα άτομο, συμβαίνουν ορισμένες αλλαγές στο δέρμα, τους βλεννογόνους και τα εσωτερικά όργανα.

Οι HPV που σχετίζονται με ογκογόνους υποτύπους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, αυξάνουν δηλαδή τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθων νοσημάτων. Μια έγκαιρη ανάλυση για τα θηλώματα θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του στελέχους του ιού των θηλωμάτων και, κατά συνέπεια, θα λάβει αντιική θεραπεία, η οποία είναι επίσης πρόληψη του καρκίνου.

Αιτίες του HPV

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους ιούς παγκοσμίως.

Πιστεύεται ότι ένα ή περισσότερα στελέχη αυτού του μικροοργανισμού μπορούν να βρεθούν στο 90% σχεδόν του πληθυσμού. Η τόσο μεγάλη εξάπλωση του HPV οφείλεται στην ευκολία μετάδοσής του.

Ο ιός μεταδίδεται μόνο από άτομο σε άτομο, αλλά με διάφορους τρόπους. Το πιο βασικό είναι η σεξουαλική επαφή και μπορεί να είναι είτε παραδοσιακή σεξουαλική επαφή είτε στοματική ή πρωκτική. Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού και συχνά ανακαλύπτονται θηλώματα στο στόμα και το λαιμό του παιδιού μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι ιοί των θηλωμάτων συχνά μεταδίδονται μέσω της επαφής, δηλαδή μέσω σπασμένου δέρματος ή όταν διαφορετικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συγκεκριμένα προσωπικά αντικείμενα. Ο μικροοργανισμός διατηρεί τέλεια τη βιωσιμότητά του σε ένα υγρό και ζεστό περιβάλλον, έτσι αφού επισκεφθεί ένα μπάνιο ή πισίνα μπορεί εύκολα να γίνει ο ιδιοκτήτης του.

Ορισμένα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής δραστηριότητας αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτή είναι η πρώιμη έναρξη της, συχνή αλλαγή συντρόφου, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, εκτρώσεις στις γυναίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες μολύνονται από τον ιό HPV σεξουαλικά, κάτι που οι γιατροί συσχετίζουν με τα ανατομικά χαρακτηριστικά των δομών των γεννητικών τους οργάνων.

Ο ιός των θηλωμάτων δεν εμφανίζεται πάντα αμέσως, συνήθως χρειάζονται αρκετοί μήνες και χρόνια μέχρι να εκδηλωθεί στο δέρμα και στους βλεννογόνους.

Για την ενεργοποίηση του παθογόνου ευθύνονται αρκετοί προκλητικοί παράγοντες, η ομάδα των οποίων περιλαμβάνει:

 • Σημαντική εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό παρατηρείται μετά από σοβαρές μολυσματικές ασθένειες, μετά από παρατεταμένη θεραπεία με αντιβιοτικά και συχνές παθήσεις του αναπνευστικού.
 • Οι αρνητικές επιπτώσεις του παρατεταμένου και συχνού ψυχοσυναισθηματικού στρες.
 • Η παρουσία χρόνιων παθήσεων της γεννητικής περιοχής, των οργάνων του ουροποιητικού, του πεπτικού συστήματος.
 • αβιταμίνωση.
 • Κακές συνήθειες - μακροχρόνιο κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ.

Η ενεργοποίηση του ιού προκαλεί τη συσσώρευσή του σε μεγάλες ποσότητες σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος ή στους βλεννογόνους, αλλάζοντας τη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων που βρίσκονται εκεί. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η εμφάνιση κονδυλωμάτων και θηλωμάτων.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων που εμφανίζονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και, στις γυναίκες, στον κόλπο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Οι εκφύσεις στο δέρμα μπορεί να είναι τόσο απλές όσο και πολλαπλές, συχνά τραυματίζονται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εκφυλισμού των φυσιολογικών κυττάρων σε άτυπα.

Πώς και γιατί αναλύεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων;

μόρια του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων

Όταν εμφανίζονται θηλώματα στο ανθρώπινο σώμα, ένας δερματολόγος μπορεί σίγουρα να πει ότι υπάρχει ιός στο σώμα αυτού του ασθενούς.

Αλλά για να είναι η θεραπεία όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, απαιτείται εργαστηριακή διάγνωση για τον προσδιορισμό του τύπου του ιού και της ποσότητας του στον οργανισμό.

Κατά την ανίχνευση θηλωματικών αναπτύξεων, είναι επιτακτική ανάγκη να προσδιοριστεί το στέλεχος του HPV:

 • Στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, στις γυναίκες στον κόλπο και στους άνδρες στο πέος και στην ουρήθρα.
 • Στην περιοχή του λαιμού και του στόματος.
 • γύρω από τον πρωκτό.

Η ανάλυση σε αυτή την περίπτωση σας επιτρέπει να προσδιορίσετε εάν ο ιός ανήκει σε μια ογκογόνο ή μη ογκογόνο ομάδα.

Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να προβλέψει την έκβαση της νόσου και να συνταγογραφήσει θεραπεία που θα αποτρέψει την πιθανότητα εμφάνισης κακοήθους βλάβης. Η ανάλυση για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι απαραίτητη και εάν εντοπιστούν προκαρκινικές βλάβες, τότε στις γυναίκες πρόκειται για δυσπλασία ή λευκοπλακία του τραχήλου της μήτρας.

Μια ανάλυση για τους ιούς των θηλωμάτων συνιστάται σε κάθε γυναίκα μετά από 30 χρόνια. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τρία έως πέντε χρόνια. Μια τέτοια στάση απέναντι στην υγεία καθιστά δυνατή την ανίχνευση της ανάπτυξης άτυπων κυττάρων στα αρχικά στάδια της εμφάνισής τους.

Έχουν αναπτυχθεί διάφορες διαγνωστικές μέθοδοι για την ανίχνευση του HPV στο ανθρώπινο σώμα. Ο ασθενής λαμβάνει αίμα για ανάλυση, απόξεση και επίχρισμα σε γυναίκες από τον αυχενικό σωλήνα και τον τράχηλο της μήτρας. Στους άνδρες, για ανάλυση απαιτούνται κύτταρα από τη βλεννογόνο μεμβράνη της ουρήθρας, το μυστικό του προστάτη.

Πριν από την ανάλυση, συνιστάται να τηρείτε ορισμένους κανόνες. Οι άνδρες ασθενείς δεν πρέπει να ουρούν για μιάμιση ώρα. Μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης βραδινής υγιεινής δεν πρέπει να κάνει ντους και να χρησιμοποιεί βακτηριοκτόνα απορρυπαντικά.

Εάν είναι απαραίτητο, γίνεται βιοψία εάν υπάρχει υποψία HPV. Δηλαδή, ένα μικρό κομμάτι ιστού λαμβάνεται από την περιοχή μετασχηματισμού των κυττάρων.

διαγνωστικές μεθόδους

Τα σύγχρονα ιατρικά κέντρα διαθέτουν διάφορες μεθόδους ανίχνευσης του HPV στο ανθρώπινο σώμα. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι τα ακόλουθα:

 • PCR - αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης. Αυτή η μέθοδος βασίζεται στην ανίχνευση του DNA του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, γεγονός που καθιστά δυνατή την εύρεση αυτού του μικροοργανισμού με σχεδόν τη μεγαλύτερη πιθανότητα. Η μελέτη απαιτεί βιολογικά υγρά - αίμα, σάλιο, ούρα, αμνιακό υγρό ή απόξεση από την επένδυση του τραχήλου της μήτρας ή της ουρήθρας. Η διάγνωση DNA βοηθά επίσης στον προσδιορισμό του τύπου του μικροοργανισμού και της ποσοτικής αναλογίας του κατά τη στιγμή της δειγματοληψίας.
 • Το τεστ Digin είναι μια σύγχρονη, εξαιρετικά ευαίσθητη ανάλυση που σας επιτρέπει να αντιστοιχίσετε έναν ιό σε ένα από τα εκατό στελέχη και να προσδιορίσετε την ογκογονικότητά του. Για την ανάλυση για θηλώματα, απαιτείται απόξεση από τον κόλπο ή την ουρήθρα. Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται ερμηνεύονται από γιατρό. Το τεστ Digin σάς επιτρέπει να ανιχνεύσετε τη συγκέντρωση του ιού, γεγονός που υποδηλώνει υψηλό κίνδυνο εκφυλισμού αλλαγμένων κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα. Επομένως, αυτή η μελέτη είναι απαραίτητη προκειμένου να συνταγογραφηθεί η πιο αποτελεσματική προληπτική θεραπεία.

Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι θετικά ή εάν τα αποτελέσματα είναι αμφισβητήσιμα, συνταγογραφείται μια δεύτερη διάγνωση. Σας επιτρέπει να αξιολογήσετε τα αποτελέσματα της θεραπείας και να προσδιορίσετε με ακρίβεια εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί από τον HPV.

Αλλά ακόμη και με αρνητικά αποτελέσματα, κάθε άτομο θα πρέπει να εξετάζεται τακτικά, καθώς η μόλυνση από τον ιό είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή.

Χαρακτηριστικά της έρευνας στις γυναίκες

Επικοινωνία με γιατρό σχετικά με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Η διάγνωση του ιού των θηλωμάτων στις γυναίκες έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Το πιο αποκαλυπτικό είναι μια ποιοτικά ληφθείσα απόξεση από τη ζώνη ορατών αλλαγών και από τον αυχενικό σωλήνα.

Το υλικό λαμβάνεται με ειδικό πινέλο, ταυτόχρονα λαμβάνεται και επίχρισμα για κυτταρολογία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας καθολικός ιατρικός καθετήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δειγματοληψία. Το υλικό δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά την έμμηνο ρύση καθώς δείχνει αναξιόπιστα αποτελέσματα.

Μόνο κυτταρολογία ανατίθεται σε ασθενείς γυναικολόγου που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη την ηλικία των τριάντα ετών. Η ανίχνευση του HPV πριν από την ηλικία των 30 ετών δεν έχει νόημα - πιστεύεται ότι η μόλυνση στους νέους προχωρά κρυφά.

Μετά από 30 χρόνια, συνταγογραφείται κυτταρολογία μαζί με εξετάσεις για τον ιό των θηλωμάτων. Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό να μην χάσετε τη στιγμή που υποδηλώνει τον εκφυλισμό των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα.

Ο ρόλος του γονότυπου;

Ο γονότυπος είναι ο εργαστηριακός προσδιορισμός του τύπου του ιού. Μια τέτοια μελέτη έχει πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι:

 • Ταυτόχρονη ανίχνευση πολλών στελεχών ιών.
 • Προσδιορισμός του βαθμού ογκογονικότητας του HPV. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θεωρείται ότι εμφανίζεται όταν μια γυναίκα έχει HPV τύπους 16 και 18.
 • Η ικανότητα ανίχνευσης επαναμόλυνσης από επίμονη (χρόνια) λοίμωξη με επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.

Ο εντοπισμός ογκογόνων στελεχών επιτρέπει στον γιατρό να επιλέξει το θεραπευτικό σχήμα που θα παρέχει τη μέγιστη αντιική επίδραση στον οργανισμό και θα αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου.

Ο επαναπροσδιορισμός του γονότυπου δείχνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αφού δεν είναι δυνατή η επαναμόλυνση με το ίδιο στέλεχος.

τιμή για δοκιμές

Το κόστος της εξέτασης για την παρουσία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων στον οργανισμό εξαρτάται από την εξέταση που έχει προγραμματιστεί.

Τα συμβατικά διαγνωστικά PCR είναι φθηνά στις περισσότερες κλινικές. Η ίδια διαδικασία με τον προσδιορισμό πολλών τύπων ιών και την ποσοτική παρουσία τους στον οργανισμό είναι ήδη πιο ακριβή. Το υψηλότερο κόστος της δοκιμής Dijin.